Voeding Jeugd

Kinderen met overgewicht en afvallen

Als je meer wilt weten over goede voeding, voedingsstoffen in combinatie met overgewicht en afvallen voor uw zoon of dochter, raden wij u aan een afspraak met onze diëtiste te maken.

Toekomst van kinderen met overgewicht en afvallen

Het aantal kinderen met overgewicht neemt alleen maar toe. Tegenwoordig hebben we voedsel in overvloed en bewegen we veel minder dan tientallen jaren geleden. Kijk alleen maar naar het verschil op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld het gemak met behulp van computers is erg toegenomen en zo zijn er nog veel meer voorbeelden. De energie balans van het lichaam is dus erg verandert. Het is dus erg belangrijk dat je de energiebalans van je lichaam in evenwicht houdt door bewust te eten en bewegen. Dat betekent dat er dus wel wat moet gebeuren. Door de jongeren zelf, maar ook de ouders. Jongeren die overgewicht hebben, hebben ook een grote kans met deze overgewicht problemen te maken krijgen als ze volwassen zijn.

Ook ouders zijn verantwoordelijk

Kinderen met overgewicht hebben vaak een verkeerd voedingspatroon en bewegen te weinig. Maar deze jongeren zijn niet alleen verantwoordelijk voor hun overgewicht. Ook de ouders hebben hier vaak een bijdrage aangeleverd. Zij hebben mede hun kinderen een voedings- en beweeg gedrag aangeleerd. Af en toe ongezond eten is echt niet erg. Maar het gebeurt helaas veel te veel. Bewust zijn van je eet en beweegt is daarom erg belangrijk als je op gewicht wilt blijven of wilt afvallen.

Hieronder staan een aantal tips die je als ouder of als jongere zelf goed kan gebruiken om overgewicht te voorkomen en die helpen bij afvallen.

Of je nou 10 kilometer gaat hardlopen of 10 kiliometer wandelen, het maakt eigenlijk niet veel uit. Je verbruikt met beide vormen ongeveer evenveel energie. Het is dus niet zo dat je moet sporten om af te vallen. Dagelijks bewegen is prima. Veel mensen kiezen of adviseren om te gaan sporten omdat dit een leuke en ontspannende manier van bewegen is. Maar vind jij een eindje wandelen, fietsen of klussen veel leuker als sporten kies dan daarvoor en je blijft dan gemotiveerd bewegen

De tips voor ouders en jongeren met overgewicht

  • Leer jongeren met overgewicht een gezond voedingspatroon aan
  • Maak uw kind er ook bewust van waarom bepaalde voedingsproducten gezond zijn en welke voedingsproducten dat zijn
  • Stimuleer uw kind om te sporten of te bewegen
  • Geef jongeren veel positieve stimulans tijdens het afvallen, dat motiveert!
  • Ontneem uw kind niet alle snacks. Ze mogen best af en toe eens snacken
  • Ontbijten is belangrijk
  • Laat zakgeld geen snackgeld zijn
  • Diëten helpen niet, bewust eten en bewegen is de methode die helpt bij afvallen!

Als je meer wilt weten over goede voeding, voedingsstoffen in combinatie met overgewicht en afvallen voor uw zoon of dochter, raden wij u aan een afspraak met onze diëtiste te maken.